De ingrediënten van een goed kerstbrood

28 December 2021 - Nieuws - Hervormde Gemeente Oost

De ingrediënten van een goed kerstbrood

Voor veel mensen geldt als hét kerstverhaal de geschiedenis van Maria en Jozef. In dat verhaal gaan die twee vanwege een volkstelling op reis van Nazaret naar Betlehem. Maria is zwanger. In Betlehem brengt ze haar kind ter wereld. Dat is Jezus. Zijn moeder legt hem in een voederbak, omdat er geen plaats is in het gastenverblijf. In het buitengebied rondom Betlehem zijn er herders die de wacht houden bij hun kudde. Een engel vertelt hen heel goed nieuws, waarvan het pasgeboren kind het teken is. Verheugd en snel gaan de herders kijken bij Maria en Jozef en het kind in de kribbe. Je vindt dit verhaal uitgebreider in de Bijbel, Lucas hoofdstuk 2.

Kort gezegd is dit het verhaal dat ons verteld wordt op het Kerstfeest. Dit verhaal vormt het basismateriaal van het feest in de donkere tijd van het jaar. Je kunt het verhaal vergelijken met meel, het basismateriaal waarmee brood gebakken wordt. Dit kerstverhaal geeft je het meel om daaruit in deze donkere tijd je eigen persoonlijke leven ‘te bakken’. Om daarin te slagen dien je allereerst het meel te vermengen met het levende water dat alleen jij mee kunt brengen (hopelijk vermengd met een paar eieren…) om jouw ‘brood voor deze tijd’ te bakken. Eens kijken welke ingrediënten met behulp van dit verhaal ons kerstbrood nog verder kunnen verrijken.

Het mooie is dat de mensen van buiten, in het verhaal zijn dat de herders, van boven geholpen worden om het goede nieuws te zien. Je kunt deze hulp barmhartigheid of genade noemen. Allebei heerlijke ingrediënten voor een smakelijk kerstbrood. Wat barmhartigheid en genade betekenen? Ze zijn de liefde en zorg voor iemand in nood, zoals ouders die hebben voor een onhandelbaar maar niettemin hulpbehoevend kind. Als je ooit mocht denken dat je alleen gelaten bent omdat je het verkeerd had aangepakt, dan zijn barmhartigheid en genade de booster, die je pijn kan helpen verzachten.

In deze tijd van het jaar is vrede het ingrediënt dat eigenlijk niet mag ontbreken. In onze complexe wereld worden we verscheurd door botsende doelstellingen, waarden en dromen. Vrede heeft te maken met heelheid. Dat kunnen we goed gebruiken. Het verhaal over Jozef,  Maria en Jezus stelt bovendien op een subtiele manier vraagtekens bij de relatieve welvaart en het comfort dat de meeste van ons genieten. Het zet een vraagteken bij het recht dat we hierop denken te hebben, als je let op de enorme verschillen die er wat dat betreft bestaan op aarde.  

Voordat we het in de oven kunnen plaatsen dient het deeg eerst te rijzen. Wat je daarbij nodig hebt? Geduld en bescheidenheid. Zij helpen je om te aanvaarden dat het niet onmiddellijk klaar is. Ze helpen je ook om te beseffen dat sommige dingen met rust gelaten dienen te worden. Onder goede omstandigheden rijst het deeg vanzelf. Je kunt ook zeggen: heb niet teveel pretenties. Dit feest van de geboorte van Jezus is vooral iets wat je hebt gekregen.

Stook tenslotte de oven niet te warm. Als jouw mooie kerstbrood er heetgebakerd uitkomt zou dat jammer zijn. Mildheid ten opzichte van je eigen baksel zou je aan het einde van het jaar misschien wel eens hard nodig hebben. 

kerst