Een kleine Paaservaring

31 March 2021 - Nieuws - Hervormde Gemeente Oost

Een kleine Paaservaring

Met Pasen maakt het verhaal over Jezus een sprongetje. In plaats van zich op een logische manier stapje voor stapje te ontwikkelen zoals tot dan toe (en natuurlijk, er waren ook al eerder soms verrassende gebeurtenissen) begint dat hier te veranderen. Want hier maakt het verhaal een sprong. Het is een sprong die een dichte deur opent. Voor je het weet ben je zomaar in een andere ruimte. Je komt ergens anders terecht, op zo’n zeldzaam moment in je leven dat je opeens iets ziet of meemaakt wat je misschien al wel wist, maar je nog nooit zo sterk gerealiseerd had. En dat maakt veel anders.

Je kunt het proberen te begrijpen op z’n Terschellings. Het is maar een voorbeeld. Je bent op de fiets onderweg door de duinen tussen Lies en Formerum aan zee. Maar dan stop je ergens, je zet je fiets aan de kant en je begint aan de beklimming van een duin. Als je boven gekomen bent, heb je opeens niet alleen uitzicht op de duinen, maar ook, kijk daar, naar het zuiden, daar zie je opeens wat je anders nooit daar beneden op de fiets had gezien. Je ziet de zee. Je ziet de Waddenzee. Opeens kun je veel verder kijken.

Soms lijkt het alsof je daar enorm veel moeite voor moet doen, om verder te kunnen zien. In de oudheid hebben ze de mens die daar moeite voor moet doen een naam gegeven. Sysifus heet deze mens. Hij is bekend geworden omdat hij niet alleen naar boven moest, een berg op, hij had ook nog eens de taak om een zware kei de berg op te duwen. Sommigen noemen dat een straf. Je kunt ook zeggen: het is een taak. Een levenstaak, die hij te volbrengen heeft. Een belangrijke taak. Zoals ik dat ook heb. En jij ook. Want als je ermee geconfronteerd wordt of als je er werkelijk over na gaat denken: zo makkelijk is dat leven van ons niet, althans niet altijd. Dus heb je de taak om ook als het zwaar is wat hoog te houden. Of zoals dat bij Sysifus genoemd wordt: wat omhoog te duwen. 

Sysifus wordt een tragische held genoemd. Wat is zijn tragiek? Juist op het moment dat hij bijna boven was gekomen verliest hij de grip op de kei, die hij omhoog aan het duwen was. De kei rolt weer omlaag.
Wat deed Sysifus nadat dit gebeurd was? Hij begon helemaal opnieuw. Sysifus daalde af en begon weer opnieuw met zijn taak. Met het omhoog duwen van die kei de berg op.

Voor ons is Jezus met Pasen Sysifus. Jezus is het die voor ons helemaal opnieuw begint. Terwijl wij dachten dat het afgelopen was. Omdat wij niet begrepen hadden dat je moet sterven om op te kunnen staan. Jezus begint tot onze verbazing opnieuw. Het is niet afgelopen. Het begin nu pas echt.