Zin in

17 December 2019 - Nieuws - Hervormde Gemeente Oost

Niet zo’n zin in Kerstmis, dat kan ook – dat dit overeenkomt met de gevoelens die je hebt, zo tegen het einde van december. Zoiets: weinig zin, kan allerlei redenen hebben. Misschien heb je dit jaar voor het eerst alleen je eigen naam op de kerstgroeten moeten schrijven? Kunnen er ook andere redenen zijn om nu eens niet zo enthousiast te zijn? Voel je je wellicht iets eenzamer tussen de alomtegenwoordige feestvreugde en gezelligheid? Houd je niet zo van al dat opgelegde pandoer? Of ben je sowieso niet zo van de feesten? Kun je slecht tegen het lange donker in deze tijd van het jaar? Herinner je je vooral iedereen die er niet meer is?
In dit licht valt op dat in de kerk de tijd naar het Kerstfeest heel voorzichtig begonnen werd, met op zondag 1 december één kaars. Eerste advent. Zondag 8 december een kaars erbij. Tweede advent. Zondag 15 december drie kaarsen. De derde adventszondag. Nee, niet te snel, we doen het rustig aan, zodat iedereen het kan meemaken. In de kerk is het niet opeens Kerstmis. Je wordt er begeleid op weg naar het feest.

 

Zondag 22 december is de vierde zondag van advent. Deze zondag steken we om iets na 10.00 uur in de Meslânzer kerk vier kaarsen aan. Vier kaarsen! Is dat niet overdreven? Kun je dat nog meemaken? Je kunt het zien als een beweging. Langzamerhand, geleidelijk aan, terwijl het om ons heen dagelijks steeds iets donkerder wordt, gaat er elke zondag een kaars extra aan. Je wordt uitgenodigd geleidelijk aan te wennen aan het licht.
Zondagavond kun je naar de Westerkerk, waar om 19.00 uur de kerst-sing-in wordt gehouden. Sursum Corda onder leiding van Ralph Weber, Daniëlle en Dick de Graaff en ds Mathilde de Graaff zorgen er voor muziek en inspiratie. En je kunt meezingen!
Ja, en dan wordt het toch langzamerhand tijd om dinsdagavond 24 december je winterjas aan te trekken en je muts op te zetten om op weg te gaan naar één van de kerken op Terschelling waar we de Kerstnacht vieren. In de prachtige kerk in Hoorn bijvoorbeeld, waar je met de West Aleta Singers en met ds Mathilde de Graaff het warme licht van de kerstnacht kunt vieren! Of in Midsland, waar muziekvereniging Schylge de longen vult om met hun adem hun blaasinstrumenten te verwarmen zodat we de kerstliederen mooi mee kunnen zingen en waar Ernst Zoomers de kansel beklimt.
Woensdagochtend 25 december is het de ochtend van Eerste Kerstdag. Deze dag vieren we om 10.00 uur in de Sint Janskerk samen met de kinderen van de kinderkerk. We zingen van de ster en we proberen met de herders mee naar Bethlehem te gaan. Ga je mee?
Zondag 29 december vieren we in de Meslânzer kerk, waar ds Frans Breukelman zal voorgaan.
Dinsdagavond 31 december, Oudejaarsavond, vieren we samen met de Protestantse gemeente ET-10. Om 19.30 in de kerk van Hoorn. 
Zondag 5 januari, de eerste zondag van het nieuwe jaar 2020 vieren we met alle kerken van Terschelling in ET-10. Ds Corrie Bark – Bakker en Ernst Zoomers zijn de voorgangers in de interkerkelijke Nieuwjaarsdienst, waarin en waarna (bij de koffie) we elkaar heil en zegen wensen.
Zondag 12 januari vieren we de doop van Jezus (Matteüs 3 : 13 – 17) in Hoorn.
Zondag 19 januari delen we in de Meslânzer kerk met elkaar brood en wijn. De Schriftlezing uit Johannes 2 : 1 – 11 is een enorme inspiratie hiervoor.